Vad vore ett samhälle utan ett språk? Vad vore människan? Vi föds in i en värld och lär oss först tala. Är det en slump vilket land vi föds i? Vilket språk vi lär oss tyda först? Sedan lär vi oss skriftens regler. Ett påhittat sätt för att kunna bevara det talade.
Människor har genom tiderna kommunicerat på olika sätt. Från röksignaler och runskrifter till sms och snabba bildflöden. All kommunikation är viktig och beroende på situation och målgrupp får man anpassa sina sätt. I dag, när det finns så många olika kanaler att välja mellan, är det ännu viktigare att tänka på vem man vill nå och hur?
Personligen har jag alltid haft en förkärlek till det skrivna, tycker det är fascinerande hur man med hjälp av bokstäver kan skapa ord och formulera meningar. Att man med hjälp av punkt och kommatecken kan bestämma textens takt. Att man genom olika ordval kan bestämma hur man vill bemöta mottagaren.
Skriften kan planeras medan talet är mer spontant. Ett tal kan lättare falla i glömska medan skriften kan bevaras. I talet kan vi höra nyanser och se ett kroppsspråk, vilket inte alltid framkommer i skrift. Därför bör man i skrift vara mer noggrann med ordval. I snabb kommunikation så som chatt eller sociala medier sker inte alltid detta, man stöter ofta på ej så genomtänkta formuleringar. Inte konstigt att misstolkningar kan ske.
En bild säger mer än tusen ord. Det har vi hört förut. Men vad vore bilden utan texten? I många fall handlar det om ett samspel. Oavsett vilket kommunikationssätt vi föredrar så är det viktigt att nå den avsedda målgruppen. Ibland är det genom tal, ibland genom skrift och ibland genom bild.
En förutsättning är förstås att mottagaren kan läsa, tyda, tolka det vi vill förmedla. Det är det som för oss samman och som skapar det bästa samhället.
Språken är många, jag är född i Sverige och behärskar det svenska språket bäst. Under våren, till att börja med, kommer jag att undervisa i just det på Karlstads universitet. Med fokus på tal och skrift och kommunikation. Det ser jag fram emot!