Känslor, Kreativitet, Läkande skrivande, Minnen, Skriva, Skrivarkurser, Skrivarworkshop, Skrivtid, Tankar, Texter

Skriv och må bra

När jag inte vet vad jag ska skriva så brukar jag börjar med att skriva just det – att jag inte vet vad jag ska skriva, och så fortsätter jag att skriva utan att veta vad som ska komma, men ut kommer i alla fall ord på papper. För den typen av text skriver jag alltid för hand. Orden kommer inifrån. Inifrån mig. Inifrån min mage, mitt hjärta, min hjärna. Ut genom armen, handen, pennan. Svart på vitt. Så tydligt. Där står det.

Att skriva helt fritt, utan att tänka efter för mycket och utan att känna några krav, brukar kallas flödesskrivning, och är något som jag använder mig av i de flesta sammanhang. Både för mig själv och tillsammans med andra. I olika situationer, så som föreläsningar, workshoppar och handledningar. Det brukar fungera bra för de flesta att komma igång, speciellt om de får en inledningsmening att skriva utifrån, och vet man inte vad man ska skriva kan man börja med just det… Jag vet inte vad jag ska skriva, och så kan man skriva samma mening om och om igen tills det kommer något annat. Det här skrivandet behöver inte leda till något speciellt. Det kanske faktiskt inte ska göra det, även om det kan. Det handlar framför allt om att komma igång och att att hålla igång sitt skrivande. Det är ett bra sätt för att få ur sig tankar och känslor och för att må bra.

Jag skriver för att jag mår bra av att skriva. Om jag inte får skriva mår jag inte bra. Därför måste jag skriva. Helst en stund varje dag. Jag är noga med det – att avsätta tid för att skriva en stund varje dag, och ännu viktigare har det blivit med noggrannheten sedan jag fick barn. Nu är det inte bara jag, utan det finns ett barn som behöver uppmärksamhet också. Det blir mest skriva tidigt på morgonen innan han har vaknat eller sent på kvällen efter att han har somnat och jag har gjort annat som behöver göras, och just nu är det en del annat som behöver göras eftersom jag ska hålla flera kurser och workshoppar under våren. En kurs som jag ser extra mycket fram emot är Skriv och må bra på uppdrag av Region Värmland. Den ritkar sig till personer som vill handleda egna skrivargrupper eller hålla i workshoppar med fokus på hälsofrämjande skrivande. Jag håller även på att slutföra manus till en bok på samma tema. 

Jag vet att man mår bra av att skriva. Det vet jag eftersom jag själv har skrivit mig ur svåra händelser i livet, men även för att jag mött många andra som mår så mycket bättre efter att ha skrivit. Det handlar om att skriva och må bra och det kan vara allt från vardagliga händelser till större trauman, men det behöver inte vara stora trauman. Det handlar om att börja skriva – att testa på och känna efter. Det kan leda till att man vill fördjupa sig inom det läkande skrivandet eller så vill man ägna sig mer åt det kreativa och skönlitterära. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Vill du skriva så kan och får du skriva. Vet du inte hur du ska komma igång? Börja med att skriva att du inte vet vad du ska skriva, eller så kan du utgå från dina tankar eller känslor för dagen, eller utifrån något minne. Ett avslutande tips är att skicka in ett bidrag till Värmland skriver som i år har temat Minnen från Värmland.

Skriv och må bra!

Foto: Magnus Lersten