Böcker, Bokfestival, Bokmässa, Författarskap, Läsa, Litteratur, Skriva, Skrivande

Samtal om skrivande

Hösten har inneburit både bokmässa och bokfestival. En höst som har varit som vanligt efter pandemin. Så det har handlat mycket om böcker, läsande och skrivande. En del åker på bokmässa eller bokfestival för att lyssna på författare och för att köpa böcker att läsa, men jag har framför allt läst för att kunna föra samtal om, och när jag förbereder mina samtal utgår jag så klart från den aktuella boken, men tycker även att det är väldigt intressant att höra om skrivprocessen. Kanske för att jag själv skriver, men om ingen skrev skulle ju inga böcker finnas. Skrivande och läsande hör ihop. Alla som läser kanske inte skriver, men alla som skriver läser. 

Den här hösten är jag själv aktuell med boken Skriv och må bra, så därför har jag även fått prata om den. Jag har både blivit intervjuad och intervjuat. På bokmässan i Göteborg i september var jag med på Skriva-scenen och så hade jag en punkt i Värmlandsmontern där jag berättade om Värmland skriver. På bokfestivalen i Värmland, i Karlstad, förra helgen hade jag också samtal om Skriv och må bra, och så presenterades vinnarna i Värmland skriver plus att jag hade en punkt med Drömsommarjobbarna som jag handledde i somras. De största punkterna för mig var samtalen med Helena von Zweigbergk, Jonas Karlsson och Marit Kapla, som jag pratade med utifrån deras senaste verk och om skrivande. 

Eftersom jag i min anställning på universitetet jobbar som skrivhandledare blir det även där många samtal om skrivande. Jag pratar skrivande hela dagarna – med studenter, med kollegor, med vänner och med andra. Alla samtal är givande på olika sätt – att både få prata om andras och sitt eget skrivande. Väldigt givande har det senaste året varit då jag haft en mentor att prata med om mitt eget skrivande, och nu har jag fått en förläggare på ett av Sveriges största förlag. Jag är verkligen så glad som har fått den möjligheten – att få ge ut min bok och att få samtala mer om och utveckla mitt skrivande. 

Ett tips till dig som skriver som saknar sammanhang och samtal är att söka upp andra som skriver, till exempel genom att gå en skrivarkurs eller att vara med i något skrivarforum på nätet. Du får även gärna höra av dig till mig eftersom jag erbjuder olika former av handledning.

Trevlig advent!