Läkande skrivande, Livet, Ord, Skönlitteratur, Skriv dig själv, Skriva, Skrivande, Skrivtid, Skrivvägledning, Tankar, Texter

Låt skrivandet leda dig

Det kanske inte finns en riktning, utan det kanske finns flera, men om du skriver kan skrivandet hjälpa dig att välja en. Den riktningen som känns mest rätt just nu. Utifrån en inre känsla som kan vara svår att komma åt. Det finns så mycket som man vill göra, men tiden räcker inte till. Man måste sovra och välja hur svårt det än är. Så börja skriva. Antingen i ett flöde, då orden bara kommer och plötsligt har man svaret framför sig, eller enstaka ord eller listor. Det hjälper en att sortera och vaska fram det som känns mest rätt. 

Jag har själv använt mig av skrivande på alla möjliga sätt, men mest blir det långa flödestexter, där jag får ur mig allt som jag behöver få ur mig – som en rensning. Efteråt brukar det alltid kännas bättre. Och i vilken riktning ska jag själv gå nu då? När det mesta av föräldraledigheten är över, när V är på förskolan och jobb och uppdrag väntar på att bli genomförda. Jag vill kunna vara hemma så mycket som möjligt. För att jag trivs med det. Blir mycket mer effektiv och sparar både pengar och tid, samt att det är bättre för miljön om jag inte behöver åka så mycket. Vi har ju lärt oss att vi kan jobba hemifrån under pandemin. Jag vet att det inte passar alla – en del vill inte och en del kan inte – men de som det passar för. Då är det väl bra. Till en viss gräns. Så klart. Jag är inte helt främmande för att åka någonstans, men vill kunna utgå hemifrån. Kunna lämna V senare, hämta tidigare, så att han inte får för långa dagar. Har börjat fundera allt mer på det här med att vi lämnar bort våra barn. För att vi ska kunna jobba med annat. Det är klart att jag vill jobba – jag tycker verkligen jättemycket om att jobba med det jag gör – men det känns ändå konstigt att jag ska lämna bort mitt barn. Vi är i alla fall hemma med V en dag i veckan (förutom helgen) vilket känns bra. I den här riktningen går mina tankar när jag skriver just nu. 

En annan riktning är en inriktning – Skriv och må bra! Som min nya bok heter (som jag har gjort tillsammans med min man Magnus Lersten). Det är min inriktning i höst. Jag ska avsluta kursen Skriv och må bra som jag har genomfört på uppdrag av Region Värmland, och jag hoppas på fler liknande uppdrag, så hör gärna av dig om du är intresserade av något sådant. Jag kommer att ha ett webinar utifrån boken Skriv och må bra i samarbete med Picapen den 19 september. Läs mer och anmäl dig här! Och så kommer jag att vara med på Bokmässan i Göteborg, torsdagen den 22 september, kl 13.30. Kanske ses vi då? En helg som jag ser extra mycket fram emot är Skriv och må bra – med inslag av ACT tillsammans med Maria Hedfors ( legitimerad psykolog på MW PsykologPraktik) på natursköna Jäverön utanför Karlstad i Värmland 8-9 oktober. Kom och var med då!

Jag fortsätter att skiva för mig själv – håller igång mina dagboks- och tanketexter, och mitt skönlitterära skrivande. Jag jobbar ju även som skrivhandledare på Karlstads universitet. Deltid. Det är klart att man önskar att man hade fler timmar på sig för att kunna göra allt man vill, men nu är timmarna begränsade och vi behöver även vila och sova för att återhämta oss. Men det kan vara bra att ha ett block och en penna vid sängen ifall man kommer på något precis när man ska somna. Så är det i alla fall ofta för mig. När kroppen slappnar av, när hjärnan slappnar av. 

Om du vill veta mer om Skriv och må bra är det bara att du hör av dig eller köper boken på något av alla ställen där man kan köpa böcker. Den finns även att låna på bibliotek. Och så önskar jag dig lycka till med ditt skrivande i din riktning!