Demokrati, Ideologi, Politik, Samhälle

Det goda samhället

Det har minst sagt varit en händelserik efter valet-vecka, en del intresserar det mer, en del mindre. Men det var en stor del av befolkningen som gick och röstade i söndags. Och rösterna var spridda. Det är efter ett sådant här val som man får sig en tankeställare. Vad är det för samhälle jag vill leva i? Hur vill jag att Sverige ska utvecklas som land? Hur kan jag själv vara med och påverka?

Vart fjärde år får vi möjligheten att lägga en röst, men varför inte nyttja våra demokratiska rättigheter alla dagar varje år? Många väntar in i det sista, ser på några av slutdebatterna och drar sedan en slutsats. Men hur rättvist är det? Fler borde kanske läsa på mer, skaffa sig mer kunskap och en egen uppfattning. Vilken ideologi tror jag på? Vilka idéer har jag om samhället?

I Sverige har de olika partierna närmat sig varandra och det kan vara svårt att särskilja dem om man bara ser till sakfrågor. En del frågor tycker man kanske att högern har rätt i och en del vänstern. Därför tror jag att ideologin är viktig. Att man inte glömmer vilka värderingar ett parti har i grunden. Personerna som företräder de olika partierna är självklart viktiga också och därför ska man även sätta ett kryss för den person man anser är mest lämplig för detta.

Om man inte är med och påverkar själv kan man heller inte skylla på någon annan eller på samhället i stort. I Sverige har vi det väldigt bra, även om vi alltid kan bli bättre. Men samtidigt som man blickar framåt får man aldrig glömma historien.