Egenföretagare, Journalistik, Media, Samhälle

Att vara eller inte vara journalist

Det är inte en lätt bransch ni ger er in i ska ni veta, sa en av våra lärare på kurs- introduktionen när vi skulle börja journalistlinjen för x antal år sedan.

Några blev avskräckta och hoppade av, men många antog utmaningen. Dock vet jag inte hur många som är verksamma journalister i dag. Antagligen inte så många eftersom mediehusen inte gör något annat än skär ner.

Något som förundrade mig under utbildningens gång och även så här i efterhand är att det inte var mer fokus på eget företagande. Då som nu är det svårt att få en fast tjänst som journalist. Det är inte helt enkelt att frilansa heller, men som egen företagare har man fler möjligheter.

Jag såg chansen och startade eget under studietiden, vilket jag efter examen varit tacksam för. Jag badar långt ifrån i guld, men sysselsätter mig varje dag och har ett bra liv, även om jag ibland undrar varför man inte kan underlätta för egenföretagare att vara verksamma.

Men jag kämpar hellre för mina egna idéer än för att söka de ynka jobb som i dagsläget finns inom journalistbranschen. Dock vill jag hylla de tappra journalister som fortfarande har sitt jobb kvar, och som trots sin förmodligen stressiga och högbelastade arbetstillvaro rapporterar om viktiga frågor i samhället.

Vad vore världen utan journalister som bevakade den? Vad händer om den kvalitativa och trovärdiga journalistiken försvinner? Det kan vara värt att fundera över och de stora mediehusen, som nu skär ner, borde snarare våga tänka tvärtom och satsa på sina kompetenta medarbetare ute i landet och världen.

Helst av allt önskar jag så klart att det fanns fler som trodde på, ville satsa på och betala för kvalitativ text och journalistik. Så länge man inte kan leva på det man är utbildad till får man hitta alternativa uppdrag. Viktigt för mig personligen är allltid kvalitet och trovärdighet.

Undrar vad de får höra som påbörjar journalistutbildningen nu?

Det är en omöjlig bransch ni ger er in i. Sluta helst innan ni har börjat. Satsa på något annat.

När ska det återigen vara värt att utbilda journalister, som lär sig vad källkritik, yttrandefrihet och pressetik är? När ska vi få höra att det är helt rätt yrke att satsa på?